Over mij

Mijn naam is Greet Niederländer. Ik ben geboren in 1937.

 

Mijn oorspronkelijk beroep is onderwijzeres. Later was ik respectievelijk docent Nederlands aan anderstaligen, educatief medewerker van stichting IVIO en van twee mensenrechten-organisaties en docent raja yoga.

Vanaf 1985 volgde ik cursussen (autobiografisch)schrijven, o.a bij Priem, bij Loesje, bij de SKVA en bij het HOVO en ik volgde dag- en weekworkshops bij verschillende schrijfdocenten, o.a. in Toscane bij Jeroen Terlingen.

Sinds 2008 was ik werkzaam als schrijfcoach autobiografisch schrijven, "een cursus zelfbezinning waarvoor schrijven het middel is".

Doorgeven van kennis en ervaring zie ik als een van mijn levensopdrachten. Ik heb ervaren dat het schrijven van het eigen levensverhaal verhelderend en helend kan werken en ik wil dat  graag met anderen delen.

Ik houd van creëren, van dingen maken: een website, een schilderij, een gedicht, of leuke opdrachten voor mijn cursisten.

 

In het Schrijfcafé, waarmee ik in 2015 ben gestart, wil ik vooral het plezier in het schrijven van fictie met anderen delen.

 

Kleine autobiografische anekdote:

Mijn eerste gedicht ontstond toen ik vijf jaar was. Ik speelde op een zondagmiddag met buurkinderen aan het boerenweggetje waar ik toen woonde en ineens holde ik naar huis en riep: Ik heb een versje gemaakt!

 

God kent al mijn getallen

God kent al mijn geschied

  De mensen denken wel eens

Hoe knap is God toch niet.

 

Ik betwijfel of ik er toen enig benul van had wie of wat God was. Maar de kinderen waarmee ik speelde waren 's morgens naar de kerk of naar de zondagsschool geweest en ik vermoed dat ik flarden van hun gesprek heb opgevangen.

Hoe dan ook: mijn vader was apetrots op zijn dochter en schreef mijn gedicht op lichtgevend papier, dat hij boven de deur in mijn slaapkamertje plakte.

 

Later schrijfwerk:

In mijn latere kindertijd schreef ik ook wel versjes, maar daarna was het afgelopen met de poëzie.

In mijn tienertijd hield ik een dagboek bij, echte tienerproblematiek: liefdesperikelen, conflictsituaties, schoolbelevenissen.

Pas toen ik zo'n jaar of vierendertig was, na een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven, begon ik opnieuw met schrijven van gedichten. Ik wilde proberen in zo weinig mogelijk woorden te zeggen wat me bezig hield. Een aantal van die gedichten is in 1974 geplaatst in "Naar Morgen, literair cahier voor debuterende dichters". Ook in verzamelbundels van uitgeverij Kontrast werd mijn werk geplaatst.

Ik was auteur van beschouwelijke artikelen voor het kwartaalblad Sfinx, dat helaas een aantal jaren geleden is opgeheven.

Sinds 2002 ben ik lid van de 'Vrouwen Poëziegroep' in mijn woonplaats.

 

Bij uitgeverij Boekscout.nl publiceerde ik twee eigen poëziebundels:

STEM UIT DE STILTE

en

EEUWIGE SPIRAAL, mandala's en meditatieve poëzie.

Zie hiervoor onder de betreffende knoppen, rechts boven op deze pagina.
De bundels zijn verkrijgbaar bij de webwinkel van Boekscout.nl, www.boekscout.nl.

Zie voor mijn mandala's ook mijn andere website: www.niederlandergalerie2014.jimdo.com